Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Néhány betegség...

Bakteriális fertőzések:

Coli-fertőzés
Veszélyessége: közepes, tünetmentesen gyógyítható
Forrása: Okozója egy Escherichia coli nevű baktérium, mely megtalálható a normális madár szervezetében is és csak stresszhelyzetben, vagy legyengült állapotban szaporodhat el. A baktérium széklettel fertőzött eleséggel, ivóvízzel terjedhet tovább.
Tünetek: A madár keveset eszik, sokat iszik, széklete hasmenéses, zselatinszerű. Felborzolt tollazattal apatikusan üldögél. Ha nem segítünk, a madarunk elpusztulhat
Gyógyítása:
A legtöbb gyógyszerrel szemben a baktérium ellenálló, ezért a legjobb megoldás 2-5 g orvosi szén darabka és Sumetrolim 50g vízben feloldva. A gyümölcs és a zöldeleség adását szüneteltessük, de a sárgarépa jót tesz. A betegség a kalit tisztántartásával megelőzhető.

Madárkolera

Veszélyessége: halálos, szövődményekkel gyógyulhat
Forrása: Egy pasteurella multocida nevű baktérium, mely széklet útján terjed. Terjesztői: rágcsálók, férgek, beteg madarak, vagy akár egy légy.
Tünetek: A madár apatikus, tollazatát borzolja, nem eszik, csak iszik eleinte, később már azt sem, széklete hígan folyós, véres, büdös. A madár mind többet alszik, fejét lóbálja, bénulások léphetnek fel. A végső stádiumban sípoló légzés, vérköpés is előfordulhat.
Gyógyítása: A madarat azonnal el kell különíteni, meleg helyre tenni. Csak azonnali állatorvosi kezelés mentheti meg. Esetleges gyógyulás után legyengülés, tályogok, bénulás, lesoványodás maradhat vissza, a teljes gyógyulás ritka.

Szalmonella

Veszélyessége: súlyos, tünetmentesen gyógyítható
Forrása: Szalmonellával fertőzött tyúktojás (A szalmonellás tojás csak egy órás főzéssel sterilizálható). A leggyakoribb fertőzése a madaraknak. Terjeszthetik más madarak, rágcsálók.
Tünetek: A madár lázas, apatikus, erős hasmenése van, mely a sok folyadékveszteség miatt halált is okozhat.
Gyógyítása: Mint a Coli-fertőzésnél. A lényeg a megelőzés: a higiénia.

 Tuberkolózis

Veszélyessége: halálos
Forrása: Mycobacterium tubercolsis avium. Akár emberről is átterjedhet. Szerencsére ritka betegség
Tünetek: Nem jellegzetesek, éppen ezért nehezen kimutatható. Köhögés, hirtelen fogyás lehetséges
Gyógyítása: Jelenleg gyógyíthatatlan.


Gombás fertőzések

Aspergillosis

Veszélyessége: halálos, súlyos
Forrása: Aspergillus fumigatus nevű penészgomba. A fertőzés a belélegzett gombaspórákkal jut be a légutakba, ahol az elterjed és halálos végű betegséget okoz. Üres napraforgómagok, penészes mogyorók hordozhatják a spórákat. A jól tartott madarak ritkán kapják el.
Tünetek: A madár feltűnően nehezen lélegzik, minden légvételkor nyitja, csukja a csőrét.
Gyógyítása: Ha még iszik, próbáljuk meg 0,8%-os jódkálioldattat, vagy 1/10 Nizoral tabletta porrá tört, vízbe kevert oldatával itatni a madarat legalább egy hétig, közben kapjon bőségesen A- és B-vitamint. Néha sikerül a gyógyítás.

 Bőrgombásodás
Veszélyessége: közepes, tünetmentesen gyógyítható
Tünetek: Általában a fejbőrön jelentkezik, azon belül a csőr környékét támadja meg. Fehéres színű, majd egyre vastagabb, szürkés bevonatot képez. Később kihullanak a tollak és pikkelyes felrakódások jelennek meg a bőrön, melyet könnyű összetéveszteni a rühösséggel.
Gyógyítása: Ecseteléssel. Az ecsetelő oldat összetétele: 1% tripaflavin, 30% alkohol (70%-os), a többi víz. (desztillált víz)

Csőrpenész
Veszélyessége: súlyos
Forrása: pl. a Candida albicans nevű gomba, mely a bélflóra lakója lehet, egészséges madarakon általában ez tünetmentes is lehet. Ha azonban a madarat valamilyen gyengítő hatás éri, a gomba elszaporodhat. Nem kellően tisztán tartott kalitka, fertőzött takarmány útján terjed.
Tünetek: A madár kedvetlen, étvágytalan. A Csőr üregében és garatban fehéres bevonat keletkezik, mely a gombából, és elhalt szövetekből tevődik össze. Ez továbbterjedhet az emésztőcsatorna más részeire is.
Gyógyítása: 0,8%-os jódkálioldattat, vagy 1/10 Nizoral tabletta porrá tört, vízbe kevert oldatával. Kapjon bőségesen A- és B-vitamint

 


Paraziták okozta betegségek

Galambgolyva
Veszélyessége: súlyos, néha halálos
Tünetek: Eddig csak arákon észlelték. Hasmenéssel, a begy felfúvódásával jár, a madár tátogva vesz levegőt, sok vizet akar inni. A toroktájékon vastag felrakódás keletkezik, mely a bőrön keresztül is kitapintható.
Gyógyítása: 1 mokkáskanál Klion szuszpenzió 100 Ml vízben oldva 5-7 napig, ezenkívül begyöblítés 0,8%-os sósavval. Ezt inkább állatorvos végezze.

Galandféreg
Veszélyessége: súlyos, tünetmentesen gyógyítható
Forrása: A madár a közti gazda (csiga, földigiliszta, rovarok, rákok) elfogyasztásával fertőződhet.
Tünetek: A székletből lehet kimutatni.
Gyógyítása: Devermin, 250 mg testkilogrammonként.

Légcsőférgesség
Veszélyessége:
súlyos, néha halálos
Forrása: Syngamus trachea nevű kicsiny féreg. Köztigazdája a földigiliszta. A madár légcsövében élnek.
Tünetek: Fokozódó gyengeség, a madár tátog, köhög és tüsszög. Néha a vörös férget magunk is láthatjuk.
Gyógyítása: Mebenvet granulátum (100g testtömegre 0,04g) egy héten át. Megelőzése: tartsuk távol a madarunkat a barmonfiudvartól és ne adjunk neki gilisztát.

Madártetűatka
Veszélyessége: közepes
Forrása: más, fertőzött madarak
Tünetek: A madár nyugtalan, sokat vakarózik, fokozódó vérszegénység, lesoványodás és gyengeség észlelhető. Ha erre a parazitára gyanakszunk, terítsük le a kalitkát valamilyen fehér anyaggal, reggelre az atkák kis vörös pontok alakjában láthatók lesznek.
Gyógyítása: A tisztaságra való fokozott ügyelés, a madár helyének lemosása 1-2%-os Ditrifon oldattal, 1 ezrelékes oldattal a madarat is bepermetezhetjük. Ezt a kezelést egy hét után meg kell ismételni, hogy az időközben kikelt petéket is elpusztítsuk.

Leukocitozoonosis
Veszélyessége: súlyos, tünetmentesen gyógyítható
Forrása: Szúnyogok terjeszthetik
Tünetek: Főleg fiókákon jelentkezik, a látszólag egészséges fiókák egymás után hullanak el. Néha gyengeség, légzési zavar észlelhető.
Gyógyítása: Szulfonamiddal.

 

Orsóféreg

Veszélyessége: enyhe
Forrása: Széklettel terjed, pete útján
Tünetek: Fokozatos lesoványodás, emésztési zavarok, hasmenés.
Gyógyítása: Diagnosztizálása széklet vizsgálatból lehetséges, de ajánlatos többszöri laborvizsgálat, mert nincs mindennap peteürítés. Számos gyógyszerrel gyógyítható. Szokás megelőzés céljából is gyógyszerezni a madarakat, de csak félévente.

Rühösség
Veszélyessége: közepes, tünetmentesen gyógyítható
Forrása: Érintkezéssel terjed, az ápolatlanság elősegíti a terjedését.
Tünetek: Leggyakrabban hullámos papagájon jelentkezik. Ez a parazita beássa magát a bőr elszarusodott rétegébe és ott hoz létre járatokat, így szivacsos állagúvá roncsolva azt. Később a bőrön kérges, pikkelyes, lyuggatott felrakódások keletkeznek, a beteg testrész deformálódik. Leggyakrabban a szem környékén jelentkezik.
Gyógyítása: Folyékony parafinnal, fehér vazelinnel, vagy perubalzsammal kenegessük a beteg területet 3 napig. Ha idejében kezdjük a kúrát, rendbe jön. Adjunk a kezelés mellet A-vitamint is.

 

Tolltetvesség
Veszélyessége: enyhe
Tünetek: A tollak pigmenttartalma fokozatosan eltűnik, a madár nyugtalan, állandóan vakarózik.
Gyógyítása: 1-2 ezrelékes Ditrifon-oldattal, vagy Bio Kill spay-vel.

 

Torokatka
Veszélyessége: súlyos, gyakran halálos
Forrása: A fertőzés rendszerint érintkezés útján terjed: etetés, rátüsszentés, belégzés. Csak közvetlen úton fertőz, mert az apró torokatkák a levegőn 2-3 óra alatt elpusztulnak, beszáradnak.
Tünetek:
A fertőzőttség tünetei 3-4 hét alatt fejlődnek ki. Ezért az új madár tenyészetbe bevitelét megelőző karantént ajánlatos 1 hónapra kitolni!
A fertőzött madár az ülőrúdhoz dörzsöli a fejét, ill. a csőrét. Enyhébb esetben csak nyugalmi állapotban zavarják az atkák a madarat, s csak az alvó madarak tüsszögnek.
Súlyosabb esetben állandósul a tüsszögés, a madár ki-kitárja a csőrét, s jellegzetesen tolja előre a nyelvét, ezzel a mozdulattal próbál megszabadulni - sajnos reménytelenül - a torkát irritáló élősködőktől.
Gyógyítása:
Ha minden elővigyázatosság ellenére bekövetkezik a baj, akkor dr. Jan Gergely 12 napos kúrát ajánl a gyógyításhoz. A németek Neguvon nevű készítményének az 5 %-os oldatára kell felcserélni a madár ivóvízét három napon át. A következő 3 napban az egyébként sebek és a gyulladások ellen javalt TYLAN nevű antibiotikummal kezelendő a madár, hogy a légúti sérülések gyorsabban gyógyuljanak.
A hetedik naptól a kilencedikig újra a NEGUVON-os oldatot kell adni ivóvíz gyanánt a betegnek, és végül ismét 3 napon át a TYLAN következik. Vannak, akik a rovarirtó idegmérgeket alkalmazva értek el sikert, dr. Jan Gergely szerint ez az eredmény legalábbis kétséges, ugyanis amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon: az idegmérgek roncsolják a májat. S az ezzel kapcsolatos probléma, ha nem is azonnal, de hamarosan jelentkezik.
A torokatka az egyik legkellemetlenebb atkás megbetegedés, ugyanis az élősködők a légutakban telepednek meg, tehát nehezen hozzáférhetőek.
Az akut megbetegedés leggyakrabban a Gould-amandináknál és a kanáriknál szokott gondot okozni.
A betegség kialakulásának kezdetén a madár abbahagyja az éneklést, borzol, a környezeti ingerekre egyre kevésbé reagál, és a fertőzöttség teljes kialakulása szemmel láthatóan nehezére esik a légzés.

 

Reméljük, madarad egészséges marad és nem kapja el e betegségek valamelyikét vagy egyéb más rossz nyavalyát.