Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Etető, itató

2009.11.08

Az etető-és itatóedényeknél legfőbb dolog az egyszerűség és a minőség.

Hiába mutatós egy olyan etető, aminek rikító a színe (sok madár nem szereti az ilyen színeket) vagy sok szöglete van, esetleg tükör, játék van rászerelve.

Hogy miért is?

A sokszögletes etető (és itató) nehezen tisztítható, így a kórokozók megtelepedhetnek a benne maradt ételmaradékokon, stb.. Az íves sarkú edények ugyanakkor könnyen tisztíthatók. 

Hány edény legyen egy kalitkában?

Legalább 3-4 edény szükséges. Ha több madarat tartunk kalitkában, minden madárra számoljunk egy itatót és legalább egy etetőt. Egy madárnak is jó, ha legalább két etetője van, így lehet válogatni, vagy akár (főleg nagyobb madarak esetében) többféle eleséget is adhatunk madarunknak, pl.: ha nimfapapagájt tartunk, és külön etetőbe tesszük a nagypapagáj eleséget és a hullámospapaáj eleséget.

Önetető vagy sima edény?

Az önetető előnyei: Nem kell naponta kiönteni és újratölteni az etetőt, ha a madár nem dobálja vissza a maghéjjat. Azonban ezt a fajta etetőt jobb, ha csak kisebb papagájnál használjuk.

Milyen gyakran tisztítsam az edényeket? 

Legjobb, ha minden etetésnél kimossuk. Nem kell mindig tisztítószerrel (de azért 1-2 hetente ezt is tegyük meg), elég, ha egyszerűen meleg vízzel kiöblítjük.