Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha a szülők nem foglalkoznak a fiókákkal...

...esetleg agresszívak a kicsikkel szemben. Nos, ez könnyedén megeshet, ha a tojó az első fészekalját neveli föl, ilyenkor először próbáljuk a fiókákat egy (ha több tenyészpárunk van egy fajból) másik fészekaljba tenni. Sok tojó eteti az idegen fiókákat és fel is neveli, de sajnos akár meg is ölheti őket. A túlélőket ilyenkor mesterségesen kell felnevelni.

Ugyanezt kell tenni akkor is, ha a felnőttek tépkedik a fióka tollait (ez persze nem vonatkozik arra, ha csak néhány tollat tépnek ki, pl: a fióka fején). Ugyanis, ha túl sok tollat tépnek ki, akkor a fióka röpképtelen lessz, ez után méginkább tépni fogják a szülő, és így tovább...

These young baby Quaker Parrots are only a few weeks old.


 

 

Mesterséges felnevelés

Mindenek előtt, ez csak szükségmegoldás! Ha a fészekaljban, a szülők között nem lépnek fel problémák, akkor a fiókának a legjobb, ha a tojó neveli fel őket.

A mesterségesen felnevelt fiókák sokszor erősebbek, élénkebbek és kevésbé félénkek. 

Az odú belső hőmérséklete legyen 33-35 °C legyen, ez se nem túl meleg, sem túl hideg a fiókára nézve. Ezt a hőfokot infralámpával könnyebb biztosítani.  

 

A fióka testhőmérséklete 40-42 °C, így az adott táplálék hőmérséklete legyen ugyan ez, ugyanígy a fecskendő (vagy kanál) is. A fiókák mindig élelmet kunyerálnak, még teli beggyel is, de ne "dőljünk be" ennek. A nagyon fiatal madarat 2-3 óránként etessük. Később már 4 óránként is etethetünk. A fiatal madár első etetését 4 órakor, az utolsót 23 órakor végezzük.


 

 

Néhány recept:

  • 1. menü: Főzzünk meg 250ml vízben 1 evőkanál búzadarát, 2 kávéskanál túrót (vagy egy fél reszelt, keményre főtt tojást), egy kávéskanál mézet, 2 kávéskanál őrölt magot, egy evőkanál nyers gyümölcslevet, kevés reszelt répát és egy csepp multivitamint.
  • 2. menü: (Főleg kakaduknak!) Főzzünk meg 1/2 liter vízben vagy tejben fél csésze búzadarát, két tojássárgáját, egy csipet sót, fél kiskanál szépiát.
  • 3. menü: Keverjünk össze reszelt répát reszelt kemény tojással, csíkokra vagdalt salátával és egy csipetnyi szépiaporral.
  • 4. menü: Főzzünk meg tejben búzacsírát (vagy darált diót), ezt édesítsük szőlőcukorral.
 

 Ha a fiókát naponta megfigyeljük, kézbe vesszük, hihetetlenül szelíd madarakhoz jutunk.