Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A jó közérzet garanciája

2009.12.06

1.- Kellemes fürdő

Szinte minden papagáj szereti a meleg permetező esőt. Ezért fürdessük meg őket virágpermetezővel, meleg vízzel, vagy tegyünk be a kalitkába egy sekély tálban friss vizet, amelyben megfürödhetnek.

2.- Madárdoktor

A papagájok bajaikat a legvégsőkig elrejtik a környezetük elől. Csakis rendszeres napi megfigyeléssel tudjuk megállapítani, ha valami betegség lappang bennük. A madarakra szakosodott állatorvos címét és telefonszámát tartsuk olyan helyen, hogy szükség esetén azonnal megtaláljuk.

3.- Biztonsági intézkedések

A szobában, de még a kalitkában is leselkedhetnek veszélyek az állatokra. A szobában ne legyenek mérgező növények, veszélyes tárgyak. A füst, az erős szagok, az átporodott levegő is ártalmas lehet az egészségre.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a madarat lelakatolt üvegdobozban kell tartani .

IMG_0377.jpg Don't mess with a Parrot when he's Eating! image by FOG-GreyShark

4.- Ínyenceknek

Néhány papagáj nagyon válogatós. Hogy elkerüljük a veszélyes hiánybetegségeket, állítsunk össze változatos étrendet, még akkor is, ha a madár egyes ennivalókat kevésbé szívesen fogyaszt. A kiegyensúlyozott táplálék kevés, sovány mag mellett sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz.

5.- Rendszeres mozgás

Bármennyire is igaz, hogy a papagájok szívesebben másznak, mint repülnek, azért a repülés is hozzá tartozik az életükhöz (legalább azért, mert madarak). Eközben mindig akad valami új felfedeznivaló, és az izmok edzettek maradnak.

6.- Változatosság

Az ablakba helyezett kalitkából lehetőségük nyílik szemmel tartani a kinti madárvilágot, a kerti eseményeket. Már ez is tartósan leköti a figyelmüket. Ügyeljünk azonban arra, hogy szükség esetén vissza tudjanak húzódni az árnyékba.

7.- Kalandos játékterv

A röptetőszobában felállított játszófa vagy -sarok felébreszti a papagájban a felfedező hajlamot, és lehetőséget nyújt nekik a rágásra, mászásra.

8.- Agytorna 

Mivel a papagájok a világ legértelmesebb madarai közé tartoznak, örömmel tanulnak meg szavakat, hangokat, kisebb mutatványokat. Ezek változatosságot visznek életükbe, és akkor válik különösen élvezetessé, ha valami csemegét is kapnak érte jutalmul.

9.- Folyamatos ápoltság

A madarak naponta akár több órát is tisztálkodhatnak. Ehhez mindig adjunk időt nekik. A kalitkát azonban a gondozónak kell takarítani!

10.- A társaság

Minden papagáj társas lény. Szükségük van egy fajtársra. A társ teljessé teszi madarunk életét, mi pedig élvezettel figyelhetjük meg a papagájok társas viselkedését.