Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Papagájvásárlás

2009.06.17

A papagájvásárlás előtt alaposan gondold át a következő dolgokat:

  • Képes vagy kitartani a madár mellett akár 30-40(vagy több) évig?
  • Rá tudsz-e szánni a papagájra naponta min. 1 órát?
  • Eltűröd-e, hogy a madár kárt tesz a berendezésben?
  • Képes vagy elviselni a ricsajt tévézés vagy telefonálás közben?
  • Van- e asztmás vagy más léguti betegségben szenvedő családtagod?

Ha az első 4 kérdés közül valamelyikre "nem"-mel válaszoltál, akkor gondold át még egyszer a papagájvásárlást.

Ha az utolsó kérdésre "igen"-nel válaszoltál, akkor sem biztos, hogy neked papagáj való, ugyanis a madarak púdertolla által termelt por súlyosan károsíthatja az illető egészségét.

Tegyük mindehez hozzá, hogy a papagájtartás nem valami olcsó dolog. A megfelelő kalitka, az étel és az egyéb felszerelések ugyanis egyre drágábbak. És a papagáj maga is drága (néhány kisállatkereskedésben a legkisebb madarakért is jól ki kell nyitnunk a pénztárcánkat).

Még mindig kitartasz a papagájvásárlás mellett? Most jöjjön pár tanács a papagájvásárláshoz!

Fiatal papagáj vásárlása: Ha tenyésztőtől vásárolunk, számos egy fészekaljból származó fiatal madár közül választhatunk. Ha biztosan fiatal madár kell, elkérhetjük a kelési tanusítványt, amelyből kiderül, mikor kelt a madár. De hogy lehetünk biztosak abban, hogy a madár fiatal, ha máshonnan vásárolunk?

Néhány eladó minden madárra azt mondja, hogy a madár hat hónapos (vagy fiatalabb), mert efölött a kor fölött az emberek nem igazán akarnak madarat venni. De vannak azért különbségek a fiatal és az idősebb madarak között.

  • A fiatal madaraknak sötét szemük van;
  • Arcán világosabb a bőre;
  • Puhábbnak tetsző a tolla;
  • És élelmet kolduló, ritmikus fejmozgása is a "fiatalságra" utal;
  • (A hosszúfarkú fajoknál a fiatal madár  farka rövidebb.)

Eclectus Parrot (Eclectus roratus)

Fent: fiatal nemespapagáj-pár.

Mindezek mellet az is fontos, hogy a megvásárolandó madár egészséges legyen. Az ilyen madarakat többek között az elevenség jellemzi. Az egészséges madarak nem turkálnak unottan az ételben és a szemük is tiszta, alvás közben egy lábon állnak. Ha lehet, halgassuk meg a légzését is. Tartsuk a madarat közel a fülünkhöz (de csak akkor, ha megbízunk a madárban!). A sípoló, reszelő vagy ziháló hang léguti fertőzésre utalhat.

 Az új madár hazavitele: A kiválasztott madarat lehetőleg reggel vigyük haza, így szokhatja az új környezetét. Új szerzeményünk az útközbeni esetleges rázkódástól ilyedőssé válhat, ezért biztosítsunk neki nyugodt környezetet.