Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Veszélyek a háztartásban

2009.08.18

Kis helyen is tarthatsz madarat-    a kalitka ugyanis viszonylag olcsó. Fontos azonban, hogy így is tudjon eleget mozogni a madár. Legjobb "módszer" erre az, ha a madarat kiengedjük.

Igen ám, de ennek lehetnek veszélyei is. Lássunk párat...

  • Fürdőszoba: ide (is) tartozik a nyitott ablak, tisztítószerek, nyitott vécé. A víztároló alkalmatosságokról se feledkezzünk meg!Kép  A madarak könnyen belefulladnak az ilyenekbe; de a víz felszínén a habot is össze-téveszthetik a szilárd leszál-lófelülettel.
  • Nappali: Itt például a fotelekkel, kanapékkal van baj- ha mi, vagy valamelyik családtagunk óvatlan, akár rá is ülhet a madárra. Meggyűlhet a bajunk a nyitott fiókokkal, szekrényekkel is. A madarak kíváncsi állatok, szeretik felfedezni ezeket. Ha madarunkat bezárjuk valahova, esetleg beesik a szekrény mögé, megfulladhat. Ha kemény a padló- járólap, keményebb parketta-, gondoljuk meg a szárnyak kurtítását, ugyanis a megkurtított szárnyú madarak nem tudnak teljes erővel repülni, földetéréskor eltörhetik a lábukat, szárnyukat, stb.
  • Konyha: A madarat ne tartsuk gáz ( a túlmelegített teflonserpenyők bevonatából a madarakra veszélyes gázok szabadulhatnak fel), gőz ( a főzéskor keletkezett gőz) vagy füst által szennyezett helyen. A madarakat nemhogy ne engedjük itt röpködni, hanem tartsuk a lehető legtávolabb a konyhától! 

De nem csak a kalitkán kívül történhet baj! Figyelni kell akkor is, ha a madár a kalitkában/ röpdében van.

  • Közvetlen napfény: A madarak hőgutát kaphatnak (tünetek: zihálás, kiterjesztett szárnyak, gyengeség és ájulás.

 

  • Huzat: A helytelen szellőztetés tüdőgyulladást is okozhat.

 

  • Cigarettafüst, hajtógázas dezodorok: A füstös levegő a madarak egészségét is károsíthatja!

 

  • Permetszerek: A madarak szobájában sose permetezzünk növényeket!

 

  • Hőmérséklet-változások: A legtöbb madár 10-24 °C-on érzi jól magát. A hirtelen hőmérséklet-változás katasztofális következményekkel járhat!